Μπορεί να ζούμε σε μια χώρα που το ελαιόλαδο έχει πανάρχαιες ρίζες, όμως πολλά πράγματα που θεωρούμε σωστά για τον "πράσινο χρυσό", μόνο δεδομένα δεν είναι. Διαβάστε μερικές αλήθειες για το ελαιόλαδο, που ίσως καταρρίψουν αυτά που θεωρούσατε ως σήμερα, σωστά.
Ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει πόσο καλό είναι το ελαιόλαδο, είναι η διαδικασία παραγωγής του. Οι ελιές πρέπει να οδηγούνται τις πρώτες 24 ώρες στο ελαιοτριβείο γιατί η οξείδωση και τα ένζυμα λειτουργούν αμέσως μετά την συγκομιδή και μειώνουν την ποιότητα του ελαιόλαδου. Ενας καρπός που έχει αρχίσει να σαπίζει περιμένοντας στο ελαιοτριβείο, δεν θα δώσει καλό λάδι.
Η ψυχρή έκθλιψη είναι η επεξεργασία του ελαιοκαρπού στο ελαιοτριβείο, που δεν υπερβαίνει τους 28 βαθμούς κελσίου. Αντίθετα με τη συνηθισμένη έκθλιψη, που μπορεί να φτάσει τους 45 βαθμούς κελσίου, η ψυχρή έκθλιψη διατηρεί όλες τις θρεπτικές ουσίες του ελαιόλαδου και χρησιμοποιείται για την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.
Το ελαιόλαδο είναι ευαίσθητο στη θερμοκρασία, την υγρασία και το φως, γι' αυτό πρέπει να αποθηκεύεται σε ανοξείδωτους τενεκέδες ή σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια. Το φως επιταχύνει την οξείδωση και καταστρέφει το ελαιόλαδο, γι' αυτό αποφύγετε ελαιόλαδα σε φανταχτερά διάφανα μπουκάλια.
Πολλοί πιστεύουν ότι το βαθύ πράσινο χρώμα αντιπροσωπεύει την ποιότητα του ελαιόλαδου. Αυτό είναι μύθος. Το χρώμα του ελαιόλαδου δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο στην ποιότητά του. Ενα βαθύ πράσινο ελαιόλαδο μπορεί να είναι κατώτερης ποιότητας από ένα με χρώμα κίτρινο. Η γεύση και η οσμή του ελαιόλαδου είναι δύο καθοριστικοί παράγοντες για την ποιότητά του.
Designed by ORBIANET