Το ελαιόλαδο που προορίζεται για φαγητό, ανάλογα με την οξύτητα και την επεξεργασία κατά την παραγωγή του, χωρίζεται σε τέσσερις ποιοτικές κατηγορίες. Κάθε μία από αυτές έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι η καλύτερη ποιοτικά κατηγορία τυποποιημένου ελαιόλαδου. Εχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα, με οξύτητα που δεν ξεπερνά τα 0,8 γρ. ανά 100 γραμμάρια.
Το παρθένο ελαιόλαδο έχει εξαιρετική γεύση και οσμή, ενώ η οξύτητά του κυμαίνεται από 0,80% έως 2,00%.
Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο προέρχεται από παρθένο ελαιόλαδο το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία. Εχει χαμηλή οξύτητα (έως 0,3%), υστερεί όμως σε άρωμα και γεύση σε σχέση με τις προηγούμενες δύο κατηγορίες.
Είναι μίγμα εξευγενισμένου και παρθένου ελαιόλαδου, με οξύτητα που δεν υπερβαίνει το 1,5%.
Designed by ORBIANET