Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το αν το ελαιόλαδο που παράγεται από βιολογικές καλλιέργειες είναι πιο υγιεινό από το συμβατικό.
Στη βιολογική καλλιέργεια τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Τα λιπάσματα είναι φυσικής προέλευσης, ενώ για την προστασία του καρπού από τον δάκο και άλλες ασθένειες χρησιμοποιούνται εντομοπαγίδες. Οπως είναι φυσικό, αυτός ο τρόπος καλλιέργειας αυξάνει και το κόστος παραγωγής.
Αντίθετα, στη συμβατική καλλιέργειας ελιάς χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα για την καταπολέμηση των ασθενειών. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα χημικά συστατικά περνούν στον καρπό, όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις προκαθορισμένες οδηγίες του κατασκευαστή και την επίβλεψη γεωπόνου.
Οι διαφορές στην ποιότητα ελαιόλαδου από τις δύο διαδικασίες παραγωγής είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευτούν από τις οργανοληπτικές μετρήσεις, πολύ δε περισσότερο από τον τελικό καταναλωτή.
Designed by ORBIANET